Pieni katsaus millä mallilla Rumban voittajaluokan liikkeet ovat. Tähtäimessä olisi kisata ensimmäinen voittajaluokan koe helmikuussa Torniossa, mutta aika heikolta näyttää tällä hetkellä. Pidimme treeniporukan kanssa epäviralliset toko-kokeet treenien yhteydessä ja kyllähän se aika paljon valotti asiaa. Ehkä siirrämme voittajaluokan korkkausta vielä hamaan tulevaisuuteen...

1. Paikalla makaaminen
Tämän pitäisi olla suht hyvin kunnossa. Olemme harjoitelleet uutta käskyä jolla Rumba laittaisi pään maahan tassujen väliin. Jos se onnistuisi myös kokeessa, ei vaikutelma olisi niin levoton kuin yleensä.


2. Seuraaminen taluttimetta
Seuraaminen on nykyään oikein mukavaa! Eihän Rumballe varmasti koskaan saada täyden kympin seuruuta kun se kuikuilee ympäriinsä. Mutta tosi tyytyväinen olisin jos se pysyisi tällaisena ja onnistuisi myös kokeessa! Käännöksiä pitää vielä treenata, etenkin täyskäännöstä jonka haluaisin terävämmäksi. Namilla ohjaten se on mainio, mutta heti kun nami on pois niin ei osaa peruuttaa kunnolla.


3. Istuminen seuraamisen yhteydessä
Tässä ei ongelmia. Olemme treenanneet myös aika paljon jäävien erottelua EVL:ää silmällä pitäen. Välillä erehtyy, mutta hyvällä mallilla noin ylipäätään.


4. Luoksetulo
Luoksarin pydähdyksiin olen nyt melko tyytyväinen. Seisominen käsimerkillä ja maahanmeno käskyllä. Itse sen sijaan tarvisin paljon treeniä oikea-aikaiseen käskyttämiseen, koska Rumba tulee niin mahdottoman lujalla vauhdilla yleensä että menee pitkästi ohi merkistä. Käskyt pitäisi siis antaa hiukka ennen kuin koira on merkillä. Toinen ongelma on ennakointi, eli läpijuoksuja pitää muistaa ottaa säännöllisesti.


5. Lähettäminen määrätylle paikalle ja luoksetulo
Huoh. Ruutu on hajalla. Ei löydy ruutua ei. Näyttämällä onnistuu tosi hyvin, mutta sokkona ei mene ruutuun sitten millään. Ei ainakaan ensimmäisellä yrittämällä. Välillä tarjoaa ruutunauhaa kosketusalustana tai yrittää mennä etumerkin taakse. Loppuseuruu on hyvä.


6. Noutaminen esteen yli hypäten
Tämä ok. Ollaan treenattu melko paljon vinoja kulmia niin että koira hyppelee edestakaisin ja namikipot on molemmin puolin hyppyä. Toista kippoa on sitten siirrelty erilaisiin lähestymiskulmiin. Onnistuu myös kapulan kanssa, vaikka heitto menisi kuinka vinoon. Nyt pitäisi treenata myös erilaisilla kapuloilla, koska sihtisuu hieman vierastaa erilaisia kapuloita.


7. Metalliesineen noutaminen
Noudon asennetreeni on auttanut metalliin, ja tämä sujuu oikein kivasti ja vauhdikkaasti, eikä esine tunnu enää niin ällöltä. Pelkkää asennetreeniä pitäisi tehdä lisää, myös erilaisilla metallikapuloilla. Pitää ehkä hommata niitä itselle sekä lainailla kavereilta. Samoin kumpaakin noutoa pitäis treenata paljon liikkurin kanssa ettei peppu nouse liikkurin käsky-sanasta.


8. Tunnistusnouto
Tunnari on saatu stoppinamilla rauhoitettua, mutta nyt Rumba haistelee ehkä liikaakin eikä kiinnitä huomiota niin paljoa itse kapuloihin. Mutta tälle en aio tehdä nyt mitään. Haistelkoon niin kauan kuin sielu sietää, kunhan kapuloille ei rynnätä, ja keskitytään siihen haisteluun. Edelleen tuo välillä vääriä, silloin tällöin kuitenkin saadaan lähes täydellisiä suorituksia.


9. Kauko–ohjaus
Kaukot on aivan kesken! En tiedä saanko millään ilveellä näitä kuntoon helmikuuksi?
I-M sujuu melko hyvin, joskus liikuttaa hieman toista takajalkaa mutta ei paha muuten.
M-S sujuu noin metrin päästä hyvin, ja kauempaakin mikäli koiran edessä on jokin este ettei pääse liikkumaan eteenpäin.
I-S on tosi huono! Liikuttaa toista takajalkaa aina istumaan mennessä, joskus molempia. Ja seisomaan noustessa ei suorista kroppaa vaan takajalat jää rungon alle jolloin seuraava liike on taas vaikeampi. Eli treenataan tähän oikeaa tekniikkaa namilla ohjaten vielä. Ei onnistu mitenkään edes metrin päästä.
Vaihdoin kaukoihin käskysanat, joka vaihdolle on oma käskynsä. Mietin että jos yrittäisi opettaa tätä kosketusalustan avulla niin että R pitäisi takajalat alustalla koko ajan ja keskittyisi siihen koska sen 2o2o on kuitenkin niin älyttömän vahva. Jonkin verran on treenattu I-S puomin kontaktilla ja siinä se menee hyvin. Vielä pitäisi keksiä mikä olisi hyvä alusta kosketusalustaksi?