Rumba osallistui rottweiler-yhdistyksen järjestämään luonnetestiin joka pidettiin samassa paikassa kuin Lizzun testi muutama vuosi sitten eli Jokikylän koululla. Järjestäjiltä jopa löytyi sopiva pantakin, se kaikkein pienin joka piti vetää viimeisimpään reikään En tiedä miksi tuo testi tällä kertaa jännitti niin paljon, varmaan siksi että tiesin sen olevan todennäköisesti hylätty...  Tuomarit olivat samat kuin Lizzullakin, eli Jari Keinänen ja Lauri Ojala. Rumba yllätti testissä todella positiivisesti, en olisi itsekään uskonut että se on kuitenkin loppujen lopuksi niin hyvähermoinen, reipas ja rohkea kuin mitä testi osoitti. Laukauksia lukuunottamatta.

Tuomari aluksi yritti leikittää koiraa kepillä, jouduin hieman auttamaan että leikki vieraan kanssa onnistui. Ehkä joku pehmeämpi (ja pienempi) esine olisi ollut mieluisampi. Kelkkaa se haukkui kovasti karvat pystyssä, mutta tosi nopeasti toipui ja alkoi kaveeraamaan sen kanssa eikä jäänyt traumoja. (Meitä ennen testissä kävi pari rottweileria joiden polvet tutisivat kun tutustuivat kelkkaan). Tuomarin hyökätessä Rumba puolusti ja haukkui taas karvat pystyssä, mutta oli heti kaveria kun hyökkäys loppui. Nurkan takaa tempaistua haalaria säikähti rajusti, mutta siitäkään ei traumoja jäänyt vaan meni heti haistelemaan sitä. Räminätynnyriä säpsähti vain hieman ja palautuminen oli nopeaa. Pimeässä huoneessa näytti ettei koira ymmärtänyt mitä siltä haluttiin ja jouduin kolmesti kuiskaamaan sen nimeä, minkä jälkeen eteni hitaasti mutta varmasti luokseni. Terävyys-kokeessa ilmeni ettei Rumba kovin hanakasti puolusta itseään kun mamma ei ole vieressä.

Laukaukset sitten... Rumba reagoi todella voimakkaasti laukauksiin ja säntäili remmin mitalta sinne sun tänne ja oli erittäin levoton. Aluksi ammuttiin kolmesti, jokaisella kerralla suunnilleen sama reaktio. Sitten menimme odottamaan tuomiota, kunnes meidät kutsuttiin takaisin testiin ja ammuttiin pari laukausta lisää. Näin tuomarit saivat varmuuden että koira on laukausaltis eikä -arka. Eli toimintakyky säilyy kuitenkin eikä se pyri pakenemaan paikalta. Loppupuhuttelussa tuomarit sanoivat että tämä ei johdu hermorakenteesta, se on kuulemma kunnossa kun koira suoriutui muista tehtävistä niin hienosti. Ja laukausalttiudesta voisi päästä eroon koulutuksella. Suosittelivat myös mielenkiinnosta uusimaan testin noin vuoden päästä niin näkisi että auttaako treeni.

Tässä vielä pisteet osa-alueittain, ja alla video.

Toimintakyky kohtuullinen +1
Terävyys pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua +1
Puolustushalu kohtuullinen, hillitty +3
Taisteluhalu kohtuullinen +2
Hermorakenne hieman rauhaton +1
Temperamentti erittäin vilkas +1
Kovuus hieman pehmeä +1
Luoksepäästävyys hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin +3
Laukausaltis -

Yhteensä 142p, laukausaltis, hylätty